joi, 3 iunie 2010

Psitacoza asazisa Febra papagalilor sau ornitoza cea mai periculoasa dintre bolile transmisibile de la papagali , pasari de companiie la om.

Psitacoza - denumirea boalei in cazul papagalilor si pasarilor de companiie. Ornitoza - denumirea boalei la totalitatea pasarilor ce traiesc in mediul natural.

In trecut , ornitoza era o boala ce dadea complicatii grave , iar in unele cazuri se soldau cu moarte infestatilor , principalul agent patogen vinovat fiind bacteria Chlamydia psittaci. Transmiterea bacteriei se face pe cale aerogena dar si prin intrarea in contact cu secretile şi materile fecale ale pasarilor infestate.
Dupa aparitia antibioticelor dar si a evoluarilor si inbunatatiri conditilor de viata a umanitatilor semnalarea acestei bolii - deosebit de contagioase , a scăzut simţitor ea find contactata de aceia care au un nivel de subexitenta si traiesc in zonel in care intra foarte usor in contact cu pasarile salbatice infestate cu aceasta bacterie dar si in alte situati.
La papagali , simptomele ornitozei sunt de mai multe feluri uneori nespecifice acestei boli dar in cele mai multe cazuri acestea sunt de ordin respiratorcum ar fi ; strănut , scurgeri purulente din nări , conjunctivita , penajul zbarlit , pierdere in greutate , diaree , stare apatica comportamentul unei pasari bolnave.
Uneori boala poate evolua fara semne de imbolnavire iar atunci este pericolul cel mai mare pentru cei care intra in contact cu aceste animale.
Pericolul in cazul pasarilor de companiie sunt cresterea unui numar mare de pasari fara a le efectua corespunzator menajul , si in general noile achiziti de pasari ,papagali de companie care ar putea fi infestati astfel ca ar fi indicat ducerea a unor monstre fecle de la noile achiziti pentru un examen amanuntit la un laborator de analize pentru a fi cu inima impacata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu